Belvas lanceert biodynamische “levende” chocolade in samenwerking met het dorp Armayari in Peru
In de loop der jaren heeft Belvas directe banden gesmeed met cacaoboeren over de hele wereld en met hen directe programma’s opgezet om :
- Een eerlijk inkomen
- Een grotere toegevoegde waarde door bepaalde bijkomende productiefasen lokaal, dicht bij de plantages, te organiseren.
Meer in het algemeen gebruikt Belvas alleen Fairtrade gecertificeerde ingrediënten, maar het heeft besloten om nog een stap verder te gaan door een exclusief partnerschap aan te gaan met het dorp Armayari in Peru.
Het dorp bestaat uit 24 plantages.
Ons doel? Biodynamische cacaobonen produceren. Het is een baanbrekend project waarvoor we de traditionele toeleveringsketen van chocolade moesten leren kennen en veranderen.
Biodynamica … de voorloper van de moderne biologische landbouw
Het is een productiemethode die de boerderij ziet als een levend, geïntegreerd organisme. Het is gebaseerd op ecologische en spirituele principes en streeft naar een balans tussen mens, aarde en dier.
De ontwikkeling van biologisch-dynamische landbouw is bijzonder moeilijk voor cacao, omdat deze georganiseerd is in coöperaties van enkele honderden zeer kleine producenten, die elk slechts enkele tientallen zakken cacaobonen produceren. De bonen worden verzameld in de coöperatie en vervolgens doorgestuurd naar de verschillende verwerkingsstadia, zonder traceerbaarheid.
Armayari, een samenwerking met Demeter
Voor dit project met het dorp Armayari werkt Belvas samen met de organisatie Demeter.
Demeter is een Europees biologisch certificeringsprogramma voor landbouw- en voedingsproducten gebaseerd op de principes van biologisch-dynamische landbouw. Het is een wereldwijde aanpak die ervoor zorgt dat de specificaties in de hele productieketen worden nageleefd. Gecertificeerde producten moeten voldoen aan strenge normen op het gebied van kwaliteit, duurzaamheid en respect voor het milieu.
Belvas heeft het dorp Armayari geselecteerd voor zijn unieke cacao: een uitzonderlijke boon die heerlijk fruitig is en een lage branding toelaat die de natuurlijke aroma’s en voedingseigenschappen van de boon intact laat.
Daarom is het nodig om biodynamische landbouwpraktijken te introduceren op een welbepaald perceel met producenten die gemotiveerd zijn om hun gewoonten te veranderen. Vanaf het begin moeten deze boeren biologisch gecertificeerd zijn, maar ze hebben ook de financiële middelen nodig om de veranderingen door te voeren. Deze overstap naar biodynamische wijnbouw is een echte verandering voor de betrokken boeren, maar het is vooral een verbintenis die generaties lang zal duren.
Belvas financierde deze investering en voegde er de garantie aan toe dat de volledige oogst van het dorp tijdens de hele omschakelingsperiode tegen een hogere prijs zou worden aangekocht.
De Demeter-standaard omvat verschillende principes:
- Geen biologische/niet-biologische mix
- Het volgen van de ritmes van de aarde waar mogelijk: het volgen van de ritmes van de aarde stelt ons in staat om in harmonie te zijn met de natuur, maar weersomstandigheden kunnen soms van invloed zijn op het voldoen aan deze criteria. Demeter begrijpt dit en de certificering vereist daarom niet dat we deze ritmes dagelijks volgen.
- Het verbod op het gebruik van synthetische chemische producten en de verplichting om de voorkeur te geven aan natuurlijke producten voor het welzijn van planten
- Dierenwelzijn (fysieke integriteit, huisvesting, voeding)
- Behoud van biodiversiteit